ده نکته مهم از ضوابط آتش نشانی در طراحی ساختمان

 ده نکته اساسی و مهم در خصوص رعایت ضوابط و مقررات ایمنی و آتش نشانی در طراحی ساختمان

 

  1.    اگر ساختمان از ٥ طبقه مسكونى بيشتر باشد مشمول ضوابط آتش نشانى ميگردد.
  2.   اگر ساختمانى، ٦ طبقه مسكونى و يا بيشتر داشته باشد و ارتفاع كف آخرين طبقه مسكونى از كف مثبت منفی ٠،٠٠ بيشتر از ٢٣ متر ارتفاع داشته باشد حتماً نيازمند تعبيه پله فرار بغير از دستگاه پله اصلى ساختمان ميباشد.
  3. (در صورتيكه ساختمان ٦ طبقه باشد و كف آخرين طبقه مسكونى دقيقاً ٢٣ متر باشد، نياز به پله دوم نيست)
      در صورت نياز به پله فرار دو دستگاه پله بايد حتماً از بالاترين طبقه تا آخرين طبقه دسترسى داشته باشند.
  4.   فاصله درب هاى ورودى دو دستگاه پله از يكديگر برابر است با نصف بزرگترين قطر بناى احداثى يا ٢٣ متر (هر كدام كه بيشتر باشد) در شرايطى كه فاصله از نصف قطر بيشتر ولى از ٢٣ متر كمتر باشد در مواردى با ارفاق تا حدود ٢١ متر هم پذيرفته شده.
    قابل توجه است كه درب راه پله ها در كليه طبقات به سمت داخل باكس پله و فقط در طبقه تخليه خروج كه معمولاً همكف ميباشد رو به بيرون باكس پله باز ميشوند.
  5. در شرايطى كه ساختمان به لحاظ تردد جزو ساختمانهاى متوسط يا پر تردد قرار گيرد و پله فرار نداشته باشد حتماً تحت ضوابط ويژه اطفاء و اعلام حريق قرار ميگيرد و نيازمند جانمايى و اجراى اسپرينكلر و دتكتور حرارتى و دود به غير از جعبه آتش نشانى كه در مشاعات هر طبقه تعبيه گرديده، مي باشد.
  6. خيلى مهم است كه بدانيد در صورت قرار گرفتن در شرايط بند ٥ شما حتماً نيازمند يك منبع ذخيره آب در موتورخانه ساختمان بوده كه ظرفيت آن بسته به ميزان تردد و مساحت بنا تعريف ميگردد. اين نكته بدليل پيش بينى فضاى لازم در داخل موتورخانه بيان شود.
  7.   براى جعبه آتش نشانى علاوه بر كپسول، نياز به شیلنگ بوده كه به دو خط لوله (تر و خشك) كه تر از داخل منبع آب ساختمان و خشك از شير انتظار قرار گرفته در نماى ساختمان يا ديوار حياط رو به كوچه تغذيه ميگردند.
  8. فاصله اسپرينكلرها از هم حداقل 2 متر و 80 سانتی متر و حداکثر ٤ متر بوده و فاصله اسپرينكلرها از ديواره هاى فضا حداقل يك متر و حداکثر 2 متر و 20سانتی متر ميباشد.
  9. در پاركينگها وجود يك اسپرينكلر روی سر جای پارك هر ماشين اجبارى ميباشد. و رعايت موارد بند ٨ نيز الزاميست.
  10. در محل هايى نظير راهرو مشاعات طبقات كه در تماس با چاله آسانسور ميباشد بدليل عدم ريزش آب افشانكها به داخل چاله آسانسور پس از فعال شدن، معمولاً از تعبيه اسپرينكلرها خوددارى ميشود.