سیستم اعلام حریق چیست و چه کاربردی دارد؟

سیستم اعلام حریق چیست و چه کاربردی دارد؟

آتش سوزی یک فرآیند غیرمنتظره و خانمان سوز است که به دلایل مختلفی چون نشت گاز، خطای انسانی، واکنش مواد و.. صورت می­پذیرد؛ به همین دلیل همیشه باید برای وقوع آن آماده بود تا بتوان در سریع­ترین زمان ممکن آتش را مهار کرد.

در همین راستا، سیستم اعلام حریق یکی از انواع سیستم­های هشداردهنده است که در هنگام وقوع آتش سوزی، به افراد اطلاع می­دهد تا برای پیشگیری از فوران شعله­ها و منع رشد آتش اقدام کنند.این سیستم شامل انواع دتکتورها است تا مواردی چون دود، حرارت و.. را در ثانیه­های اول آتش سوزی حس کرده و گزارش دهد.

در حالت کلی، نصب سیستم هشداردهنده آتش برای هر نوع ساختمانی اعم از مسکونی، تجاری، اداری و آموزشی، یک الزام است که منجر به جلوگیری از خسارت­های جانی و مالی ناشی از آتش­ سوزی می­شود. در واقع موارد بسیاری هستند که شاید در آن­ها آتش در ثانیه­های اول آن­چنان شعله ور نشده باشد، اما عدم آگاهی از آن سبب پیشروی آتش می­شود که آسیب­های بسیاری را در پی دارد. بنابراین در وهله اول کاربرد اساسی سیستم اعلام حریق این است که وقوع آتش را هشدار دهد و در مراحل بعدی باید از تجهیزات مناسب برای جلوگیری از ادامه یافتن آتش سوزی استفاده کرد. لازم است اشاره کنیم که سیستم اعلام حریق شامل دو نوع آدرس پذیر و کانونشنال است که بر اساس ویژگی­هایشان از هم متمایز می­باشند. از آن­جایی که انتخاب سیستم مناسب با توجه به نیاز ساختمان یک قدم بزرگ در کارایی بیشتر سیستم است، باید در مورد سیستم هشداردهنده آتش آدرس پذیر و کانونشنال و انواع آن­ها اطلاعات کافی به دست آورید تا در نهایت بهترین سیستم اعلام حریق را گزینش کنید.

fire alarm 11

سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق (Fire Alarm System) به عنوان یک سیستم ایمنی محسوب می­شود که طراحی آن ایجاب می­کند تا به صورت خودکار هر نوع حریقی را تشخیص داده و گزارش دهد. این سیستم شامل سنسورهای دود، حرارت، نور شعله و گازهای سمی است تا در صورت شناسایی حریق بتواند آن را به صورت خودکار اعلام کند.

دو کاربرد اصلی سیستم اعلام حریق، حفظ جان و نگهداری از دارایی­ها است؛ چرا که آتش سوزی­های خطرآفرین می­توانند تمام سرمایه جانی و مالی انسان را در خطر بی­اندازند. بنابراین نصب سیستم اعلام حریق برای هر مکانی که در آن زندگی و کار در جریان است، ضروری محسوب می­شود.

به صورت کلی سیستم اعلام حریق شامل دو دسته می­شود:

  • دستی
  • اتوماتیک

در گذشته در سیستم­های سنتی اعلام حریق، شخصی باید دکمه­ای را فشار می­داد تا آژیر خطر مربوطه روشن شود و هشدار به صورت سراسری شکل بگیرد. اما بزرگ­ترین مشکل این روش، امکان عدم حضور شخصی در محل است که در نتیجه آن هشدار آتش سوزی به موقع اعلام نخواهد شد. ضمن اینکه پس از اعلام هشدار به صورت دستی، تنها کاری که افراد باید انجام دهند، خروج از ساختمان است؛ یعنی در این حالت انسان­ها بدون اینکه از محل دقیق آتش سوزی اطلاع پیدا کنند، تمام دارایی خود را رها می­کنند. تحت چنین شرایطی ممکن است آتش هنوز قوت نگرفته باشد و بتوان جلوی پیشروی آن را گرفت، اما همین عدم اطلاع از مبدا آتش سوزی منجر به ترس افراد برای جستجو در ساختمان می­شود. به همین دلیل سیستم اعلام حریق اتوماتیک طراحی و تولید شد تا افراد متوجه محل دقیق وقوع آتش سوزی شوند. این نوع سیستم دارای یک سیگنال از راه دور است که حین وقوع حریق، آژیرها به صورت خودکار به صدا در می­آیند. حال همین سیستم اعلام حریق اتوماتیک نیز شامل دو نوع کانونشنال و آدرس پذیر می­شود:

سیستم اعلام حریق کانونشنال یا متعارف (Conventional)

این نوع سیستم هشداردهنده آتش به سیستم اعلام حریق اتوماتیک معمولی یا متعارف نیز شناخته می­شود که در آن زون­های متفاوت در ساختمان تعریف می­شود. به منظور نصب این سیستم، در هر منطقه بر اساس نوع نیاز، تعدادی دتکتور، شستی و آژیر مورد نصب قرار می­گیرند که همه آن­ها به سامانه اعلام حریق متصل می­شوند. در این حالت به محض وقوع آتش سوزی در یک قسمت از ساختمان، ابتدا زنگ هشدار همان قسمت به صدا در می­آید و در حالتی که سیگنال قطع نشود، آژیر سیستم اعلام حریق فعال خواهد شد.

پیشنهاد مطلب :

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر (Addressable)

برخلاف سیستم اعلام حریق کانونشنال، در سیستم آدرس پذیر همه عناصر به کار گرفته شده در سامانه اعلام حریق به وسیله یک کد یا آدرس مشخص می­شوند که در ادامه کنترل پنل آن قسمت یا محل وقوع آتش سوزی را مبتنی بر همان کد یا آدرس مورد شناسایی قرار می­دهد. در نتیجه این عملیات، محلی که آتش سوزی از آن­جا آغاز شده است، به سرعت شناسایی می­شود. با این اوصاف بدیهی است که سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، به لحاظ کیفیت فنی از سیستم هشداردهنده کانونشنال برتر است.

 پیشنهاد مطلب : سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست و چه کاربردی دارد؟

انواع سیستم اعلام حریق

بر اساس توضیحات مختصر و کوتاهی که ارائه دادیم، سیستم اعلام حریق اتوماتیک شامل دو نوع آدرس پذیر و کانونشنال می­شود که در گام اول، وظیفه هر دو سیستم گزارش آتش سوزی است؛ اما به لحاظ ساختاری و عملکردی، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و کانونشنال ویژگی­های متفاوتی دارند.

به صورت کلی سیستم هشداردهنده آتش آدرس پذیر کارایی بیشتر دارد و به علت مشخص کردن دقیق محل آتش سوزی می­تواند گزینه بهتری محسوب شود. اما در بسیاری از مواقع سیستم اعلام حریق کانونشنال برای محل مورد نظر مناسب است و نیازی به سیستم آدرس پذیر نیست. برای همین هم افرادی که می­خواهند این سیستم را در ساختمان خود نصب کنند، باید بدانند که آیا تنها سیستم اعلام حریق کانونشنال کافی است یا باید از سیستم هشداردهنده آدرس پذیر استفاده کنند؟.. به منظور دستیابی به پاسخ این سوال باید با تفاوت­های این سیستم، انواع، مزایا و معایب آن­ها آشنا شوید.

بررسی جامع سیستم اعلام حریق کانونشنال

سیستم اعلام حریق کانونشنال یکی از انواع سیستم­ها اعلام حریق است که از آن در هر مکانی که ریسک حریق و امکان آتش سوزی وجود داشته باشد، استفاده می­شود. در مرحله اول خوب است به چرایی استفاده از سیستم اعلام حریق کانونشنال یا کاربرد آن بپردازیم. ما از این سیستم استفاده می­کنیم چون:

  • امکان شناسایی سریع و به موقع حریق در لحظات اولیه برای اعلام آن از طریق تجهیزات بصری و سمعی
  • امکان فرمان به سیستم اطفاء حریق اتوماتیک
  • امکان لحاظ کردن فرمان برای تجهیزات جانبی مانند قطع آسانسورها و یا کنترل توقف آن­ها
  • امکان وصل سیستم کنترل دود، فن­های فشار مثبت و اگزاست فن­ها در محل پارکینگ، آتریوم­ها، دهلیز راه پله­ها و..
  • امکان راهنمایی ماموران آتش نشانی به منظور شناسایی محل وقوع حریق
  • امکان کنترل پرده­های دود و درب­های اتوماتیک
  • هشدار برای وقوع حریق به افراد خارج از ساختمان و محل قرار گرفته تحت حریق

لذا سیستم اعلام حریق کانونشنال از اهمیت بالایی برخوردار است که در پروژه­های ساختمانی نقش پررنگی­ را برای حفظ ایمنی ایفا می­کند. البته در حالت کلی سیستم اعلام حریق کانونشنال در راستای حفاظت از حریق در پروژه­های کوچک مورد استفاده قرار می­گیرد. نکته قابل توجه در مورد این سیستم، این است که سیم کشی آن به صورت خطی یا شعاعی است. همچنین تجهیزات کشف حریق در مدارهایی مجزا تحت عنوان زون (Zone) قرار می­گیرند و در مقابل تجهیزات اعلام حریق یا هشداردهنده­ها نیز در مدارهای مجزا نصب می­شوند.

در سیستم هشداردهنده آتش کانونشنال یا متعارف برای سیم کشی هر زون کشف حریق، تنها دو سیم مورد استفاده قرار می­گیرند و همچنین، مسیر سیم کشی در این سیستم­ها از کنترل پنل آغاز شده و با عبور از تجهیزات در نهایی­ترین قطعه، مسیر به سرانجام می­رسد. ناگفته نماند که در انتهای هر مسیر از یک المان نهایی خط به منظور برگشت جریان از یک قطب به قطب دیگر استفاده می­شود. این المان می­تواند مقاومت اهمی، دیود یا خازن باشد. البته المان مذکور انتهای خط را به طور معمول در نقشه­ها با EOL نمایش می­دهند. خوب است بدانید که نوع المان انتهای خط هم باید توسط سازنده مشخص شود.

قابل ذکر است که تمامی تجهیزات در سیستم­ها کانونشنال از نوع متعارف هستند؛ همچنین که در سیستم­های هشداردهنده متعارف، هر زون یا هر ناحیه یک مسیر تجهیزات کشف حریق را شامل می­شود و معمولا برای یک ساختمان که دارای چند طبقه است، هر طبقه یک زون کشف حریق به شمار می­آید.

طبق استانداردهای تعریف شده برای نصب سیستم اعلام حریق کانونشنال (BS5839-pt1 Section 2 Clause 13.2) مساحت یک زون یا ناحیه باید حداکثر 2000 متر مربع باشد. از سوی دیگر مسافتی که افراد باید طی کنند تا به محل کشف حریق دست پیدا کنند نیز نباید بیش از 60 متر باشد. همچنین که اگر مساحت کل ساختمان یا یک طبقه از 300 متر کم­تر باشد، یک زون می­تواند بیش از یک واحد را هم در بربگیرد. البته اگر مساحت کل ساختمان در یک طبقه بیش از 300 متر باشد، هر زون یک واحد را شامل خواهد شد.

به صورت کلی استانداردهای مساحتی بسیاری برای تعریف زون در راستای نصب سیستم اعلام حریق کانونشنال وجود دارد که همگی دست به دست هم می­دهند تا این سیستم تنها برای پروژه­های کوچک مناسب باشد.

مزایای سیستم هشداردهنده کانونشنال

از جمله مزایای کلی سیستم اعلام حریق متعارف یا کانونشنال، می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سهولت عیب یابی
  • مناسب برای ساختمان­هایی با مساحت کم
  • هزینه مقرون­به­صرفه تجهیزات
  • نصب و راه­اندازی آسان و سریع
  • جایگزینی و تعویض راحت تجهیزات معیوب

تجهیزات مورد استفاده در سیستم اعلام حریق کانونشنال

سیستم اعلام حریق کانونشنال برای کشف و اعلام حریق، تجهیزات زیر را در برمی­گیرد:

دتکتورهای دودی

کاشف­های دودی برای کشف و شناسایی دود ناشی از حریق مورد استفاده قرار می­گیرند. در واقع دتکتورهای دودی بیشترین کاربرد را در میان سایر دتکتورها دارند که در انواع دتکتورهای نقطه­ای یونیزاسیون، دتکتورهای نقطه­ای فوتوالکتریک، بیم دتکتورها یا اشعه­ای، دتکتورهای مکنده دود یا مکشی، داکت دتکتورها و.. وجود دارند؛ هرکدام از این دتکتورها کاربرد منحصربه­فردی در راستای کشف دود دارد.

دتکتورهای حرارتی

در فضاهایی که امکان نصب دتکتورهای دودی وجود نداشته باشد از دتکتورهای حرارتی استفاده می­شود. همان­طور که از نام این دتکتورها مشخص است، از آن­ها برای کشف حرارت ناشی از حریق استفاده می­شود. این نوع دتکتورها نیز شامل انواع ثابت و متغیر، کابلی حرارتی و میله­ای می­شوند.

دتکتورهای ترکیبی

به ترکیبی از کشف دود، حرارت و گاز، دتکتورهای ترکیبی اتلاق می­شود که از در آن از ترکیب دو سنسور مجزا در قالب یک دتکتور استفاده می­شود. نام دیگر این دتکتورها، دتکتورهای مولتی است که در انواع ترکیبی دود و حرارت، دود و مونواکسید، حرارت و گاز، حرارت و شعله و.. طراحی و تولید می­شوند.

آژیر اعلام حریق

این تجهیز وظیفه اطلاع رسانی وقوع حریق را به صورت شنیداری بر عهده دارد. به منظور شناسایی درست محل نصب آژیرها باید محاسبات انجام شود تا استانداردهای طراحی و نصب سیستم­های اعلام حریق و دیتاشیت آژیر مربوطه رعایت شوند.

شستی دستی اعلام حریق

شستی دستی هشداردهنده آتش برای اعلام حریق به صورت دستی توسط افراد حاضر در محل، طراحی شده است. نصب این تجهیز نیز طبق استانداردهای موجود باید در مکان­هایی چون مجاورت درب­های خروج، کنار رمپ­ها، گذرگاه­ها و.. انجام شود.

آژیر فلشر اعلام حریق

به اعلام کننده­های سمعی و بصری حریق، آژیر فلشر اعلام حریق گفته می­شود که به واسطه ایجاد صدا و نور به صورت چشمک زن، حریق کشف شده از طریق دتکتورها یا شستی­ها اعلام می­شود.

کنترل پنل اعلام حریق

کنترل پنل نقش مهمی در سیستم اعلام حریق کانونشنال دارد؛ چرا که تمامی تجهیزات کشف و اعلام حریق به این پنل متصل هستند و از آن تغذیه می­کنند. همچنین که همه تجهیزات فرمان عمل یا عدم عمل را کنترل پنل اعلام حریق دریافت می­کنند. این کنترل پنل باید ابتدا سیگنال شناسایی حریق را از دتکتورها بگیرد و سپس به تجهیزات اعلام حریق مانند آژیرها فرمان اتصال و فعال شدن بدهد.

استروب لایت­ها (فلشرها)

فلشرها به منظور اعلام وضعیت حریق در یک مکان مورد استفاده قرار می­گیرند و با رنگ قرمز خود، نسبت به وقوع خطر هشدار می­دهند. زمانی که فلشرها یا استروب لایت­ها فعال شوند، در هر ثانیه یک چشمک یا پالس می­زنند.

چراغ­های نمایشگر

این نوع تجهیز عمدتا در سیستم­های اعلام حریق متعارف کاربرد دارد. در ساختمان­هایی که هر طبقه بیش از یک واحد داشته باشد، کنترل پنل باید مشخص کند که کدام واحد تحت حریق قرار گرفته است. لذا به وسیله چراغ­های نمایشگر مشخص می­شود که کدام واحد در وضعیت حریق است.

زنگ اعلام حریق

از دیگر تجهیزات مورد استفاده در سیستم اعلام حریق کانونشنال، می­توان به زنگ اعلام حریق اشاره کرد که از انواع تجهیزات شنیداری وضعیت حریق است. این تجهیز از کنترل پنل یا اطفاء حریق فرمان می­گیرد.

بررسی جامع سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به عنوان پرکاربردترین سیستم هشداردهنده آتش در دنیا شناخته می­شود که اگر به هر بخش از اجزای این سیستم نگاهی بی­اندازید، متوجه آدرس اختصاصی هر قسمت خواهید شد با مرکز کنترل سیستم در ارتباط است. در واقع علت نام­گذاری این سیستم به عنوان سیستم آدرس پذیر نیز همین است.

در حالت کلی، روش­هایی که این سیستم برای تشخیص حریق به کار می­گیرد کاملا مشابه سیستم اعلام حریق اتوماتیک معمولی است، اما تفاوت اصلی این فرآیند، آدرس­های منحصربه­فرد تمامی تجهیزات آن هستند که قابلیت تشخیص میدانی تمامی اجزاء را به ارمغان می­آورند. به این صورت که شما می­توانید به راحتی تجهیزات اعلام حریق صفحه کنترل مرکزی را مشاهده و در نهایت شناسایی کنید.

به منظور نصب سیستم نیز طراح سیستم باید در زمان نصب، به صورت کامل مکان و آدرس مرتبط به هرکدام از تجهیزات آتش نشانی اعلام حریق در مرکز کنترل را مشخص نماید. برای همین سیستم اعلام حریق آدرس پذیر می­تواند برای ساختمان­های بزرگ با مساحت زیاد کاربرد داشته باشد. در واقع آدرس پذیر بودن هر تجهیز و امکان شناسایی محل دقیق وقوع آتش سوزی است که منجر به فعالیت گسترده و موثر این سیستم در حین آتش سوزی می­شود.

مزایای سیستم هشداردهنده آدرس پذیر

همان­طور که گفتیم سیستم اعلام حریق آدرس پذیر می­تواند بهترین سیستم هشداردهنده آتش باشد که در سطح جهان وجود دارد. برای همین کاملا بدیهی است که این سیستم مزایای زیادی را به ارمغان آورد که چند نمونه از مزایای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، شامل موارد زیر می­شوند:

  • هزینه نگهداری و تعمیر بسیار پایین
  • درصد خطای بسیار کم و ناچیز
  • دارای واکنش بسیار سریع
  • قابل اتصال به سایر سیستم­های امنیتی و همچنین حفاظتی ساختمان
  • امکان غیرفعال کردن، مولفه­های میدانی در حین تعمیر اجزای سیستم
  • قابلیت تنظیم به وسیله صفحه کلید
  • امکان انتخاب کردن حساسیت ویژه برای هر دتکتور یا کاشف
  • امکان اتصال سیستم به رایانه از طریق نرم افزار کنترل
  • بروز هشدارها در طی چندین مرحله و در قالب پیش هشدارها و هشدار اصلی
  • قابلیت جبران در صورت به وجود آمدن تغییرات محیطی موثر بر سنسورها
  • دارای دقت بالا در راستای شناسایی تمامی مولفه­های میدانی و همینطور تشخیص دقیق محل آتش سوزی
  • وجود انعطاف پذیری بالا در میان روابط ورودی­ها و خروجی سیستم­ها
  • قابلیت سنسورها در خصوص آزمایش و نظارت به صورت مداوم

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

در سیستم هشداردهنده آتش آدرس پذیر تمامی تجهیزات مانند آژیر، ورودی­ها و خروجی­ها، شستی و.. را می­توان درون یک لوپ یا همان حلقه مشاهده کنید. به گونه­ای که می­توان با هر لوپ حدود 10 هزار متر مربع را به دور از تعداد دتکتورها تحت پوشش قرار داد. برای زمان­هایی که نمی­توانید وضعیت هر دتکتور را نسبت به نزدیک بودن به آلارم مشخص نمائید، تحت پوشش قرار دادن هر لوپ برای 10 هزار متر مربع مناسب است. لذا می­توان نتیجه گرفت که وجود اثرات محیطی مانند گرد و غبار آن­طور که فکر می­کنید قابل حس کردن نیست. همچنین طبق چیزی که قبلا گفتیم، هر کدام از تجهیزات سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، آدرس مجزا و مخصوص به خود را دارند که بر روی کنترل اعلام حریق به صورت جداگانه و مجزا قابل تعریف هستند. به صورتی که کنترل پنل به وسیله همین آدرس­ها تمامی مولفه­ها را شناسایی کرده و از طریق تبادل اطلاعات، حریق صورت گرفته را اعلام ­می­کند.

در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، زن بندی به صورت کاملا نرم افزاری و کنترل پنل است که می­توان از چند منطقه در یک حلقه استفاده کرد. همچنین در لوپ تغذیه تبادل تجهیزات، اطلاعات و ارتباط سیگنال­ها بین تجهیزات و کنترل پنل مرکزی به وسیله یک جفت سیستم قابل انجام است. البته لازم به ذکر است که پروتکل­ها ارتباطی در هر نوع طراحی و تولید سیستم اعلام حریق آدرس پذیر متفاوت است. لذا در این سیستم باید از محصولات یک برند درون یک لوپ به کار گرفته شود. البته این امکان هم وجود دارد که برخی از تولید کنندگان به تولید تمامی اجزای اعلام حریق آدرس پذیر نپردازند.

انواع تجهیزات در سیستم هشداردهنده آتش آدرس پذیر

همان­طور که اشاره شد، تجهیزات سیستم آدرس پذیر هم مانند هر سیستم اتوماتیک معمولی است که شامل دتکتور دودی، دتکتور حرارتی، دتکتور ترکیبی، شستی دستی اعلام حریق، آژیر اعلام حریق، آژیر فلشر اعلام حریق، کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر، استروب لایت­ها، ماژول­ها یا رابط­ها، ایزولاتورها و.. می­شود که همان کارایی توضیح داده شده را دارند. البته در این سیستم همواره تبادل اطلاعات بین تجهیزات کشف حریق و کنترل پنل برقرار است. انواع ماژول­هایی که این سیستم دارد نیز به ترتیب زیر هستند:

  • ماژول­های ورودی آدرس پذیر (Input module)
  • ماژول­های خروجی آدرس پذیر (Output module)
  • ماژول­های ورودی/خروجی آدرس پذیر (Input/Output module)
  • ماژول­های زون مانیتور آدرس (Zone monitor module)
  • ماژول کنترل آژیرهای متعارف (Sounder module)

همچنین گفتیم که نرم افزارها نقش پررنگی در عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ایفا می­کنند. به همین ترتیب نرم افزارهای مورد استفاده در این سیستم که کاربردهای مختلفی دارند، عبارتند از:

نرم افزار کانفیگ و پروگرام لوپ (حلقه برنامه)

این نرم افزار برای مشخص کردن تعداد و نوع دستگاه­های موجود بر روی هر لوپ و همچنین آدرس گذاری، اختصاص دادن خروجی­ها و آژیرها به ورودی­ها و تجهیزات کشف، زون بندی تجهیزات و.. مورد استفاده قرار می­گیرد.

نرم افزار محاسبات لوپ و باتری

به منظور محاسبه حداکثر تجهیزات کشف و اعلام حریق، تعیین سطح مقطع و طول کابل و همینطور محاسبه ظرفیت باتری بک آپ، از نرم افزار محاسبات حلقه و باتری استفاده می­شود.

نرم افزار مانیتورینگ گرافیکی

جهت مانیتورینگ گرافیکی پلان پروژه و تجهیزات نصب شده روی پلان از نرم افزار مانیتورینگ گرافیکی استفاده می­شود که تنها در برخی از برندها موجود است.

به عنوان سخن نهایی، ایمن یار به عنوان مجری و مشاور امور ایمنی و آتش نشانی، برای خدمت رسانی به مشتریان عزیز آماده است تا علاوه بر پاسخگویی به سوالات شما، محصولات باکیفیت و ایمن خود را به معرفی برساند.