سیستم اعلام حریق کانونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

سیستم اعلام حریق کانونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

سیستم اعلام حریق کانونشنال یا به عبارتی متعارف با هدف تشخیص محل آتش سوزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع باید گفت سیستم اعلام حریق کانونشنال به روش شعاعی سیم کشی می‌شود.

در خصوص مجموعه اجزای این سیستم هم می‌توان به فاکتورهای شناسایی و شیوه‌های هشدار سمعی و بصری حریق اشاره کرد. با توجه به نقشی که این سیستم در ممانعت از بروز خسارت‌های جبران‌‌ناپذیر ایفا می‌کند، در ادامه قصد داریم به ارائه توضیحات بیشتر نسبت به این سیستم و عملکرد آن بپردازیم.

 

con1 

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق کانونشنال

با توجه به اینکه سیستم اعلام حریق کانونشنال دارای اجزایی چون دتکتورهای حرارتی، دتکتورهای دود، شستی اعلام حریق، فلاشر و آژیر است، جریان عبوری از این ساختار نقش ویژه‌ای در اعلام حریق ایفا می‌کند. به طوری که روند شناسایی و سرعت این سیستم را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

اگر بخواهیم نحوه عملکرد این سیستم را مورد بررسی قرار دهیم، باید به میزان جریان عبوری از دتکتورها اشاره کنیم. در شرایط عادی که اتفاقی نیفتاده، دتکتورها جریان کمی عبور می‌‌دهند که در این حالت چراغ سبز روشن می‌شود.

در مقابل میزان جریان در صورت آتش سوزی و وقوع حریق در محل مورد نظر، به طور چشمگیری افزایش یافته و سبب اعلام حریق می‌شود. لازم به ذکر است که چراغ در چنین مواقعی رنگ قرمز را نشان می‌دهد. در این سیستم به کارگیری یک یا چند مدار در راستای برقراری ارتباط با سنسورها، بهره گرفته می‌شود که هر یک از این سنسورها به وسیله سیم مخصوص خود به کنترل پنل اعلام حریق متصل هستند.

نکته مهمی که در رابطه با عملکرد این نوع سیستم باید در نظر داشت، میزان اطلاعاتی است که ارائه می‌دهد. در واقع این نوع سیستم قدرت تشخیص زون یا همان محدوده را دارد. به طوری نمی‌توان از آن برای دسترسی به اطلاعات دقیق مکانی بهره گرفت. در مورد اندازه‌ گیری سیستم‌ اعلام حریق متعارف هم می‌توان گفت ابعاد ساختمان و نیازهای محیط، سبب شده تا این میزان از 1 زون تا 48 زون متفاوت باشد.

 con2

اجزاء تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق کانونشنال

همانطور که گفته شد، سیستم اعلام حریق کانونشنال از اجزایی چون پنل اعلام حریق، دتکتورهای حرارتی، دتکتورهای دود، شستی اعلام حریق، فلاشر و آژیر تشکیل شده که هر یک نقش و عملکرد خاص خود را در روند اعلام حریق دارند. در ادامه هر یک از این اجزا به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفته شده تا بیشتر با ساختار این سیستم آشنا شوید:

دتکتور

یکی از اصلی‌ترین ساختارها که به تشخیص آتش سوزی کمک می‌کند، دتکتور بوده که بسته به نوعی که دارد، شیوه عملکرد متفاوتی پیدا می‌کند. دتکتورهای حرارتی انواعی هستند که قدرت تشخیص و شناسایی حرارت ناشی از حریق را دارند. این دتکتورها خود دارای انواع حرارتی ثابت و متغیر (افزایشی)، دتکتورهای کابلی حرارتی (حرارتی خطی)، دتکتورهای میله‌ای با کلاس‌های حرارتی هستند.

در مقابل نوع دیگری از دتکتورها وجود دارند که در قالب انواع دودی مورد معرفی قرار می‌گیرند. همانطور که از نام این دتکتورها پیداست، دارای سنسورهای حساس در برابر دود هستند که بیشترین کاربرد را به خود اختصاص می‌دهند. دتکتورهای دودی هم مانند حرارتی، بسته به نوع ساختاری که دارند، به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند و در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نوع دیگر دتکتورها شامل انواع ترکیبی بوده که توان تشخیص تمامی نشانه‌های حریق، که شامل دود، حرارت و گاز است را دارد. در نتیجه ساختار این نوع با چند سنسور همراه بوده که در یک دتکتور عمل می‌کنند. از این نوع هم در کاربردهای مختلفی بهره گرفته می‌شود.

شستی

از دیگر اجزای سیستم اعلام حریق باید به شستی اشاره کرد که روند اعلام حریق را به یک شیوه دستی تبدیل می‌کند. این بخش از ساختار سیستم مورد بحث، به سبب فاکتورهای عملکردی، نیازمند لحاظ پارامترهای خاصی بوده که دسترسی و کاربرد را برای افراد به همراه آورد‌. به منظور استفاده از شستی، باید به ارتفاع استاندارد نصب آن و نیز محل درست اشاره کرد.

ناگفته نماند که شستی هم مانند دتکتور می‌تواند دارای ساختارهای متفاوتی باشد. این ساختارها بسته به محل کاربرد، شامل استانداردهای ویژه‌ای می‌شوند که قابلیت تناسب با محیط را دارند. مجاورت درب‌های خروج، راه پله‌ها، و گذرگاه‌ها، عموما جزء محل‌های قابل دسترسی هستند که بهترین مکان برای نصب شستی را تعریف می‌کنند.

آژیر

آژیر به عنوان بخشی از تجهیزات صوتی در سیستم اعلام حریق کانونشنال، اطلاع رسانی وقوع حریق را به طور شنیداری انجام می‌دهد. با توجه به نقشی که این قطعه در هشداردهی دارد، لازم است محل مناسبی برای نصب آن در نظر گرفته شود. به طوری که صدای آژیر کاملا در محیط قابل شنیدن باشد.

به علاوه باید به این مورد اشاره کرد که آژیرها هم بسته به محل نصب، دارای انواع داخلی و خارجی هستند. از این رو قدرت خروجی صدا برای هر یک از انواعی که در فضای داخلی یا خارجی نصب می‌شوند، متفاوت خواهد بود.

اجزایی که تا اینجا گفته شد، بخش‌های اصلی برای عملکرد سیستم اعلام حریق هستند. در واقع اجزای دیگری هم در ساختار این سیستم قابل لحاظ بوده که هر یک از خصوصیات عملکردی متفاوتی برخوردار هستند.

کاربردهای سیستم اعلام حریق کانونشنال

با توجه به اینکه سیستم اعلام حریق متعارف یا همان کانونشنال، توانایی تعیین محدوده حریق را دارد، عموما بهترین گزینه برای مکان‌هایی است که محدودتر هستند و سازه‌های کمتری در پیرامون خود دارند. حتی در مواردی که تراکم ساختمانی کمتر است، می‌توان از سیستم اعلام حریق کانونشنال بهره گرفت. در نتیجه مواردی که در ادامه نام برده شده، می‌توانند محل‌های مناسبی برای استفاده از سیستم اعلام حریق کانونشنال باشند.

•بیمارستان‌‌ها

•هتل‌های بزرگ

•محیط‌های غیرصنعتی

•محیط ‌های کوچک

•فروشگاه‌‌های زنجیره‌‌ای بزرگ

تفاوت‌های سیستم اعلام حریق با سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

حال که آشنایی کاملی نسبت به سیستم اعلام حریق کانونشنال یا همان متعارف پیدا کردید، زمان آن رسیده تا به تفاوت‌های این نوع سیستم با انواع آدرس پذیر بپردازیم. در واقع سیستم‌های اعلام حریق به دو دسته کلی کانونشنال و آدرس پذیر تقسیم می‌شوند.

در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از کابل کمتری در مقایسه با سیستم‌های کانونشنال استفاده می‌شود. این نوع سیستم با تشخیص مکان دقیق آتش سوزی، از انواع دیگر تمایز پیدا کرده و به تجهیزات پیشرفته‌تری در شناسایی مجهز است. در واقع باید گفت سیستم‌های آدرس پذیر می‌توانند دستگاه‌های اعلام حریق و مناطق آتش سوزی بسیار بیشتری را در خود جای دهند.

در رابطه با دسته بندی این نوع سیستم باید گفت دارای انواع معمولی و هوشمند هستند که طبیعتا هر یک ساختار ویژه‌ای به لحاظ عملکردی دارد.

نکته مهمی که در تفاوت انواع سیستم اعلام حریق کانونشنال با آدرس پذیر مورد بحث قرار می‌گیرد، نحوه انتقال سیگنال‌های اطلاعاتی از دتکتورها تا پنل مرکزی است. در واقع با وجود اینکه هر دو سیستم دارای وظیفه یکسانی در اطلاع‌رسانی وقوع حریق هستند، تعیین محدوده برای هر یک متفاوت بوده و به این ترتیب زون‌بندی در هر یک به شکل ویژه‌ای صورت می‌گیرد.

از طرفی ساختار این سیستم‌ها در طراحی دتکتورها و توپولوژی چیدمان آن‌ها متفاوت است. در نتیجه قابلیت‌ها و محدودیت‌های هر یک متفاوت از دیگری خواهد بود. به علاوه باید به این مورد هم اشاره کرد که سیستم‌های اعلام حریق در انواع مورد بحث، در فاکتورهای مربوط به قیمت با یکدیگر متفاوت هستند. تفاوت‌های این دو سیستم به طور جداگانه در ادامه مطرح شده است:

پیشنهاد مطلب :

عملکرد سیستمی

اطلاعات آنالوگی، عملکرد سیستم اعلام حریق کانونشنال را تشکیل می‌دهند؛ این در حالی است که در عملکرد اعلام حریق آدرس پذیر، از داده‌های دیجیتال بهره گرفته می‌شود.

نحوه نصب

برای نصب سیستم اعلام حریق کانونشنال، به ازای هر بخش از تجهیزات، یک جفت سیم مجزا مطرح می‌شود. در مقابل برای نصب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، یک جفت سیم تمام تجهیزات را به پنل مرکزی متصل می‌کند.

محل کاربرد

با توجه به اینکه دقت تشخیص و محدوده‌ای که برای هر یک از سیستم‌های اعلام حریق متفاوت است، هر یک می‌توانند مناسب نصب در بسترهای خاصی باشند. به طوری که برای محیط‌های بزرگ با تراکم ساختاری، سیستم آدرس پذیر و برای محیط‌های محدود، انواع متعارف گزینه بهتری خواهد بود.

مزایای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

با توجه به دقتی که نسبت به عملکرد سیستم آدرس پذیر در مقایسه با سیستم اعلام حریق کانونشنال مطرح می‌شود، بالطبع مزایای متنوعی را می‌توان برای عملکرد این نوع مطرح نمود که بارزترین این موارد در ادامه مطرح شده است:

-سیستم اعلام حریق آدرس پذیر دارای قابلیت‌های فنی بیشتری بوده و به نسبت انواع کانونشنال، انعطاف بالاتری در بحث زون‌بندی دارد.

-استفاده از کابل‌های کمتر در کابل‌کشی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، سبب شده تا این گزینه کاربرد بیشتری برای پروژه‌های بزرگ داشته باشد.

-قدرت عملکرد این سیستم در تشخیص آدرس محل وقوع حریق، سبب جلوگیری از خسارت‌های جدی شده و نیز می‌تواند به خوبی آلارم‌های کاذب را شناسایی کند.

-به کارگیری سیستم اعلام حریق آدرس پذیر برای پروژه‌های بزرگ، به نسبت انواع متعارف یا همان کانونشنال، با هزینه کمتری همراه خواهد بود. البته باید به این موضوع هم اشاره کرد که تجهیزات سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از قیمت بالایی در مقایسه با انواع متعارف برخوردار هستند.

 add1

پیشنهاد مطلب :

با لحاظ تمامی آنچه که تا اینجا در رابطه با سیستم اعلام حریق کانونشنال و نیز تفاوت‌های آن با انواع آدرس پذیر گفته شد، در صورتی که شما هم جهت افزایش امنیت ساختمان خود، به دنبال سیستم اعلام حریق مناسب هستید، با لحاظ پارامترهای مربوط به ساختار و عملکرد هر یک، می‌توانید بهترین گزینه و متناسب‌ترین را برای محدوده مورد نظر خود انتخاب کنید.